Diensten

Printontwerp & Prototyping

Binnen Comax BV is veel kennis en expertise op het gebied van Through-Hole (conventioneel) en SMD (Surface-Mounted-Devices) printontwerp.

Tijdens het printontwerp wordt structureel rekening gehouden met de omstandigheden waarin de printplaat zijn werk zal gaan doen en wordt daarop aangepast. Denk hierbij aan kou/warmte, vocht en schok-bestendigheid. Door deze factoren nauwkeurig mee te nemen in het ontwikkelproces, kan de levensduur van een printplaat, en indirect het gehele product, aanzienlijk verlengd worden.

Wanneer een printontwerp getekend is wordt een prototype gemaakt. Het prototype wordt uitvoerig getest en wanneer nodig aangepast tot deze uiteindelijk voldoet aan de eisen die Comax BV en de eventuele certificering aan het betreffende product stelt. Het gehele proces van idee naar prototype wordt zorgvuldig gedocumenteerd.

Wanneer er tijdens het ontwikkelproces andere of aanvullende ideeën ontstaan, kunnen er nog gemakkelijk aanpassingen worden gedaan. Dit alles wordt gedaan in samenspraak met u als klant.

Research & Development

Comax BV beschikt over een afdeling Research & Development. Hier worden prototypen ontwikkeld/herontwikkeld en wordt onderzoek gedaan.

Deze afdeling werkt nauw samen met de freelance engineers, die het team ondersteunen bij de ontwikkeling van embedded software en bijbehorende programmering.

Het R&D-team kan ook ingezet worden voor een bezoek bij de klant op locatie. Dit kan nodig zijn om een goed beeld te krijgen van de projectsituatie, een testscenario, of eventuele (her)programmering.

Behuizingen & Mechatronica

Naast printontwerp, prototyping printontwerp, softwareontwikkeling en programmering, e.d. kan er binnen Comax BV ook worden voldaan aan de vraag naar een compleet product.

Voor elektronica is het vaak van groot belang dat deze in de juiste behuizing wordt gemonteerd. Wij beschikken ook over de capaciteiten die het mogelijk maken om behuizingen te ontwerpen en te vervaardigen. Denk daarbij ook aan bekabeling, displays, bedieningstoetsen, folies en bedrukking.

Net als bij printontwerp spelen factoren zoals temperatuur,vocht, schokbestendigheid e.d. een rol bij het ontwerp van, en de keuze voor een behuizing. Het assortiment van onze behuizingen loopt uiteen van kunststof tot metaal en van standaard tot maatwerk.

Gezien onze jarenlange ervaring kunnen wij onze klanten ook adviseren als het gaat om bescherming, functionaliteit en uitstraling van behuizingen.

Printproductie & Assemblage

Comax BV beschikt over een ruimte waarin producten worden geassembleerd en gemonteerd. Hier worden de printen opgebouwd, gesoldeerd, schoongemaakt, bedraad en ingebouwd. Behuizingen worden in de mechanica afdeling (om)gebouwd of aangepast. Ook worden hier alle andere nodige werkzaamheden uitgevoerd.

Solderen gebeurt grotendeels met een loodvrij golfsoldeermachine. Comax beschikt over een SMD-soldeermachine. Na ieder soldeerproces vindt altijd een uitgebreide controle plaats.

Producten kunnen door Comax worden voorzien van een serienummer indien gewenst. Wanneer een product gereed is wordt deze verzendklaar gemaakt en in overleg met de klant verstuurd.

Op de meeste producten die wij in opdracht van de klant ontwikkelen en produceren geldt een geheimhoudingsplicht, waaraan wij ons vanzelfsprekend strikt houden.

Printplaten assemblage

Bij Comax is het mogelijk uw printplaat te laten assembleren. Het inkopen van componenten kan door ons worden gedaan, maar u kunt er ook voor kiezen componenten zelf aan te leveren. We beschikken over een SMD Pick and Place machine om onze klanten nog sneller van dienst te kunnen zijn. Na het assembleren worden de PCB’s altijd uitvoerig gecontroleerd en getest.

 

PCB assemblage mogelijkheden:

 • Through-Hole assemblage
 • SMD assemblage (zowel enkelzijdig als dubbelzijdig)
 • Mix van SMD en Through-Hole assemblage
 • Programmeren van Controllers
 • Lijm en pasta dispensing
 • Prototype-assemblage
 • Serieproductie
 • Zelf aanleveren componenten
 • Inkoop van componenten door Comax

Productcertificering

Comax BV kan als onderdeel van een project ook de certificering van uw product verzorgen.

Dit betekent concreet dat we bij het ontwerp van een product rekening houden met bepaalde milieu-, kwaliteits- en veiligheids-normen. Uiteindelijk wordt het betreffende product uitgebreid getest en krijgt deze het (veiligheids)keurmerk toegediend.

Comax beschikt over een geavanceerde meet- en testafdeling, waar de producten volgens de voorwaarden van de volgende keuringen getest kunnen worden:

Verkoop

Naast het ontwikkelen en vervaardigen van elektronica is Comax BV ook leverancier van PCB’s, componenten, draden, en andere mechatronica- en elektronicagerelateerde materialen. Componenten worden door de afdeling Inkoop ingekocht. Comax beschikt over een aantal betrouwbare leveranciers van componenten en materialen, waarmee met sommigen al meer dan een decennialang wordt samengewerkt. Wij leveren uitsluitend aan de zakelijke markt.

Componenten

 • Conventioneel (Through Hole)
 • SMD (Surface Mounted Devices)
 • Passief
 • Actief
 • Moeilijk verkrijgbare componenten
 • Rechtstreekse import vanuit Taiwan en USA

Printed Circuit Boards

 • Loodhoudend/loodvrij
 • Conventioneel
 • SMD
 • Grote aantallen / kleine aantallen
 • Rechtstreekse import vanuit Azië
 • Snelle levertijden in Nederland